Vochtbestrijding

Als u te maken krijgt met vochtproblemen, dan wilt u dit natuurlijk zo snel mogelijk opgelost hebben. Vochtplekken in uw huis hebben namelijk verschillende nadelen. Zo is het financieel vaak ongunstig (energienota gaat namelijk omhoog), daar de isolatie minder werkt. Daarnaast zorgt vocht voor rotting van bouwmaterialen en veroorzaakt het schimmel, zwamvorming en ongedierte. Onder meer muizen, torren en ratten (mogelijk met ziektes onder de leden)  hebben een voorkeur voor plekken waar het warm en vochtig is. Ook het vocht zelf is zeer slecht voor uw gezondheid. Zo kunt u last krijgen van kortademigheid, reuma en kan uw weerstand een flinke deuk oplopen. Ook het uitzieken in een vochtige ruimte bevordert het herstel sowieso niet.

Hoe ontstaan vochtplekken?

Vochtproblemen verschijnen niet zomaar. Globaal gezien zijn er zes oorzaken van vocht in huis. De eerste reden waardoor er vocht in huis ontstaat, is condensatie. Dit ontstaat als de hoeveelheid waterdamp in de lucht toeneemt totdat de lucht verzadigd is of totdat de temperatuur van de lucht daalt. Condensatie is vaak het eerst te zien op het raam.

Vocht uit de grond

Daarnaast komt er ook vocht uit de grond. Aangezien Nederland een vochtig land is, is dit ook terug te zien in de grond. Met name een groot deel van de Randstad is drassig. Nieuwbouwhuizen worden steeds vaker gebouwd op een vroegere sloot of in de buurt daarvan. Hierdoor loopt u meer risico op vochtproblemen in de kruipruimte of kelder.

Doorslaand vocht

Alsof vocht uit de lucht en de grond nog niet erg genoeg is, kunt u ook te maken krijgen met doorslaand vocht, ook wel verticale vochtdoorslag genoemd. Vochtdoorslag is een combinatie van (slag)regen en wind. Deze zorgen er voor dat water met een enorme kracht tegen de gevel van het huis komt. Bij al beschadigde huizen is dit funest: het vocht kan doorslaan naar de binnenmuur. Tijdige vochtbestrijding is dus noodzakelijk.

Lekkage

Leidingen waar water doorstroomt, kunnen uiteraard gaan lekken. In elk pand is een behoorlijke hoeveelheid leidingwerk te vinden. Mocht een van deze leidingen kapot gaan, dan stroomt er -al dan niet zachtjes- vocht uit de leidingen. Ook de CV-ketel kan aan lekkage ten prooi vallen. Isoleren van de leidingen is erg belangrijk. Hierdoor is de kans kleiner dat het leidingwerk gaat lekken.

Bouwmaterialen

Ook in de materialen waarmee een huis gemaakt is, bevindt zich vocht. In natuurlijke materialen bevindt zich nog twintig procent vocht. Goed voorbeeld hiervan is hout. Als laatste mogelijkheid kunnen materialen die zelf weinig tot geen vocht bevatten, wel vocht aantrekken.