Net als doorslaand vocht en opstijgend vocht, komt condensatievocht vaak voor. Dat wil echter nog niet zeggen, dat condensatievocht gezond is: het is een broeinest van necteriën en schimmels. Wilt u condensatievocht voorkomen, dan dient u allereerst te zorgen voor afdoende ventilatie. Dus, hoe koud of warm het ook is: open met dat raam of die deur! Ventileert u namelijk niet afdoende, dan zal uw woning al snel ten prooi vallen aan condensatievocht. Condensatie is immers overal.

Hoe ontstaat condensatievocht?

De lucht om ons heen bevat altijd een bepaalde hoeveelheid waterdamp. Is de lucht verzadigd of koelt deze af, dan slaat deze damp neer in de vorm van waterdruppels. Condensatie is nooit geheel te voorkomen, want vrijwel alles wat wij doen, veroorzaakt vocht in de lucht. Niet alleen het drogen van kleding, het bereiden van voedsel of het badderen en douchen, maar ook onze uitademing draagt bij aan een hogere luchtvochtigheid. Vergeet daarnaast ook uw kamperplanten niet: hoewel wij nooit zullen ontkennen dan planten decoratief én gezond zijn, scheidt een kamer met een aardige hoeveelheid kamerplanten zo’n 1 lier water per dag af. U begrijpt wel wat er gebeurt, wanneer deze waterdamp nergens naartoe kan.

Ventilatie is de oplossing!

Wanneer u in beperkte mate last heeft van condensatievocht, dan kunt u dit probleem verhelpen door met regelmaat uw woning te ventileren. Ook door uw leefstijl aan te passen, kunt u veel problemen door condensatievocht voorkomen. Hang dus geen was te drogen in ruimtes die niet of nauwelijks geventileerd worden, maar kies ervoor om de was buiten op te hangen- of maak gebruik van een wasdroger. Hierbij is het belangrijk dat de afvoer van de wasdroger wel naar buiten toe geleidt wordt. Ook kunt u ervoor kiezen om bij het douchen of het koken altijd een raam open te zetten en de afvoer naar andere ruimtes gesloten te houden. Op die manier blijft het condensatievocht in de badkamer of keuken en kan het via het raam de woning verlaten. Het gebruik van vochtvreters wordt vaak aangeraden, maar zou eigenlijk in een goedgeventileerde ruimte niet nodig moeten zijn.

Mechanische ventilatie

Heeft u geen zin om rekening te houden met deuren en ramen die open moeten, dan kunt u uiteraard ook kiezen voor mechanische ventilatie. Deze installatie voert de lucht automatisch af en zorgt voor verse luchtaanvoer van buiten. Bang voor kou hoeft u niet te zijn: bij deze vorm van ventilatie wordt meestal gebruik gemaakt van een warmte-terugwininstallatie om de aangevoerde lucht te verwarmen.

Geen reacties
Reacties: Condensatievocht

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *