Hoewel wij zonder vocht niet zouden kunnen leven, kan vochtoverlast in huis zeer schadelijke gevolgen hebben. Niet alleen uw huis, maar ook uw gezondheid hebben onder vochtoverlast te lijden. Maar laten we bij de (mogelijke) gevolgen voor uw woning beginnen. 

Vrij spel voor schimmels

Hoewel schimmelvorming vaak geassocieerd wordt met oude en vervallen huizen, blijkt uit onderzoek dat maar liefst 19% van de woningen in meer of mindere mate last heeft van schimmelgroei. Dat zijn dus lang niet alleen de huizen met veel achterstallig onderhoud: ook nieuwbouwwoningen kunnen met schimmel te maken krijgen. Wel is het zo, dat het ontstaan van schimmels altijd afhankelijk is van vocht: schimmels gedijen alleen bij een luchtvochtigheid van 62% of hoger. Niet verwonderlijk eigenlijk, wanneer u bedenkt dat een schimmel eigenlijk een soort paddenstoel is. Alleen op vochtige en warme ondergronden kunnen de sporen van de schimmel ontkiemen en groeien.

Fataal voor het materiaal

Hoe sterk uw bouwmateriaal ook is: materiaal dat doorlopend wordt blootgesteld aan vocht, zal hierdoor vroeg of laat worden aangetast. Beton scheurt, uw houtwerk gaat rotten, verf bladdert en laminaat trekt krom. Allemaal door vocht. Tijdige vochtbestrijding kan dan ook een hoop problemen aan uw bouwmaterialen voorkomen.

Ongedierte

Wat voor de een onleefbaar is,vormt voor de ander juist een aangenaam en prettig klimaat waarin het goed toeven is. Heeft u last van vochtoverlast in uw woning, dan is de kans dan ook niet gering dat u daarmee allerlei ongedierte aantrekt, zoals houttorren, ringwormen en ratten.  Heeft u eenmaal last van ongedierte, dan kan bestrijding hiervan een kostbare zaak worden. Toch kunt u bestrijding niet achterwege laten: de aanwezigheid van ongedierte brengt immers gezondheidsrisico’s met zich mee. Overweegt u ongediertebestrijding voor uw woning, vergeet dan niet om ook de achterliggende oorzaak (vochtoverlast) aan te pakken.

Een hoge energierekening

Hoewel een hoge energierekening nu niet direct te zien is als “schadelijk gevolg” van vochtoverlast, is het zeker iets om rekening mee te houden. Het verlies aan warmte-isolatie loopt immers, ook bij geringe vochtoverlast, al snel op en kan bij een vochtgehalte van slechts 10% zelfs twee maal zo hoog worden. Hierdoor blijft het huis onbehaaglijk en kil aanvoelen, zelfs wanneer u de kachel hoger zet. Het aanbrengen van isolatie lijkt dan wellicht het probleem te verhelpen, maar pas op: isolatie en vochtoverlast gaan niet goed samen. U kunt, wanneer u last heeft van vocht, dus beter investeren in de bestrijding van de vochtoverlast.

Gevolgen van vochtproblemen voor uw gezondheid

Mensen voelen zich alleen prettig bij de juiste vochtigheidsgraad. Is deze te hoog, dan kunnen tal van gezondheidsproblemen de kop opsteken. Dit komt doordat het immuunsysteem verzwakt door een te hoge vochtigheidsgraad. Hierdoor wordt u vatbaarder voor ziektes en zullen reeds aanwezige aandoeningen minder snel overwonnen worden. Teveel vocht in huis kan de veroorzaker zijn van allergieën, reuma en ademhalingsproblemen. Schakel dus tijdig een vochtbestrijder in, zie ook vochtbestrijder inschakelen

Alle reacties.
Reacties: De gevolgen van vochtproblemen
  • 23 oktober 2019

    De gevolgen van vochtproblemen zijn inderdaad niet mis. Ik probeer mijn huis ook zo goed mogelijk te ventileren in zomer en winter. Tot nu toe heb ik er gelukkig maar weinig problemen mee gehad.

    Reply

Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *