We kunnen rustig stellen dat Nederland een bijzonder vochtig land is. We leven nu eenmaal in een zeeklimaat, waardoor er – zeker in vergelijking met centralere Europese landen – veel water in de bodem zit. Onder uw woning is dit niet veel anders. Of u nu een kelder heeft of alleen een kruipruimte: ook daar is het erg vochtig. Dit vocht kan schadelijk zijn voor de fundering en muren van uw woning. Wanneer het vocht eenmaal is doorgedrongen tot diep in de muren, kan er blijvende schade ontstaan. Ook krijgen schimmels plaats om te groeien, waardoor u het risico loopt op schade aan uw woning én uw gezondheid.Gelukkig kunt u zelf heel veel doen om opstijgend vocht te voorkomen.

Doe het zelf

Het is niet altijd noodzakelijk om direct professionele hulp van vochtbestrijders in te schakelen wanneer u een vochtprobleem in uw woning heeft. U kunt ook zelf heel veel doen om te voorkomen dat het opstijgende vocht vat krijgt op uw huis. Aan de hand van dit artikel zullen we u verder informeren. We bespreken zaken als het behandelen van vochtproblemen in onder meer een binnen- en een buitenmuur.

Opstijgend vocht behandelen

Vocht in uw woning is eenvoudig te behandelen. Aan de hand van chemische middelen kunt u zelf een en ander ondernemen om uw woning, en dan voornamelijk de muren van uw woning, goed weerbaar te maken tegen de aanslag van vocht en neerslag, zoals regen, hagel en sneeuw.

Binnenmuren

Opstijgend vocht heeft veel effect op de binnenmuren. Het vocht drukt zich namelijk vanuit de grond omhoog en nestelt zich op die manier in uw binnenmuren. Het is noodzakelijk om dit preventief te behandelen, om te voorkomen dat er schimmelvorming ontstaat. De binnenmuur is met een chemisch goedje te injecteren. Eenmaal in de muur zal het middel ervoor zorgen dat water en vocht geen vat meer krijgen op uw muur.

Muren

Bovenstaande preventie tegen opstijgend vocht geldt natuurlijk niet alleen voor de binnenmuren. Ook voor de andere muren rondom en in uw woning is dit mogelijk. Door de muren te injecteren met een chemisch middel, zijn zij bestand tegen de aanslag van vocht.

Buitenmuren

Opstijgend vocht in buitenmuren is natuurlijk wel van andere aard dan vocht in binnenmuren. Buitenmuren worden immers veel vaker blootgesteld aan water. Sneeuw, hagel, ijs en regen vormen een ware aanslag op het metselwerk in stenen muren. Vocht kan zich zo makkelijk in het metselwerk dringen en van binnenuit problemen opleveren. U voorkomt dit door ook deze muren te injecteren met krachtig en chemisch spul. Dit middel zal een barrière vormen en neerslag min of meer afweren.

Onderkappen

Onderkappen wordt de laatste tijd ook veelvuldig gedaan om vochtproblemen te verhelpen. Wellicht is onderkappen een prima manier om vochtproblemen door opstijgend vocht te behandelen. Bij onderkappen worden er openingen onder in de muur gemaakt, net boven de vloer. Na het schoonmaken van deze opening, wordt er folie in geplaatst. Deze folie moet ervoor zorgen dat opstijgend vocht geen kans krijgt. De openingen die zijn ontstaan door deze behandeling dienen uiteraard te worden dichtgemetseld. Dit gebeurt met expansiemortel, waardoor krimp vermeden wordt.

Opstijgend vocht, injecteren of onderkappen?

Er zijn voor- en nadelen aan zowel injecteren als onderkappen. Hoe dan ook, beide manieren werken tegen opstijgend vocht. Welke manier de beste is, is geheel afhankelijk van uw situatie. Het voordeel van injecteren is het feit dat het relatief eenvoudig is. U kunt dit makkelijk zelf doen. Daartegenover staat, dat injecteren geen blijvende oplossing biedt: u zal de behandeling eens in de zoveel tijd moeten herhalen. Onderkappen is daarentegen een duurzame oplossing tegen vochtoverlast. Het nadeel van onderkappen is dat het risico’s met zich meebrengt, want er wordt wel een laag stenen weggehaald van een bestaand huis. Zeker wanneer u te maken heeft met een ouder huis, kan dit lastig zijn. Onderkappen kan voor enkele tientallen jaren een oplossing bieden tegen vochtoverlast.

Geen reacties
Reacties: Opstijgend vocht

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *