Je kent ze wel, de vochtvreters die je aantreft bij de bouwmarkten. Qua uiterlijk lijken ze nog het meest op een klein kooitje, het is namelijk een plastic bakje met een halfopen bovenkant. Je gebruikt vochtvreters om vochtproblemen te behandelen, zoals bijvoorbeeld vocht in de slaapkamer of een vochtprobleem in de kelder. Met een goede vochtbestrijding voorkom je problemen op langere termijn, zoals een stijgende energierekening, risico op bacteriën, zwammen en/of schimmels, gezondheidsproblemen en aantasting van het materiaal. Maar hoe werkt een vochtvreter eigenlijk en wat kun je ermee?

Het principe van de vochtvreter is eenvoudig. Het hele gevaarte bestaat namelijk uit een kunststof bakje dat gevuld is met korrels van calciumchloride. Deze calciumchloride trekt vocht aan tot in het extreme. Zit er waterstofdamp in de lucht, dan wordt deze aangetrokken door de calciumchloride en vervolgens omgezet in water. Dit water wordt opgevangen in het bakje van de vochtvreter. Een actueel aanbod van vochtvreters vind je hier > (aff.)

Gebruik je een vochtvreter, dan wordt de lucht in de omgeving dus droger. Met het afnemen van de luchtvochtigheid verdwijnt de muffe (grond)geur die zo kenmerkend is voor vochtige huizen. Calciumchloride is een afvalproduct van industriële processen en wordt dus eigenlijk ‘vanzelf’ gemaakt.

Overzicht van vochtvreters

Er zijn diverse vochtvreters op de markt (bekijk hier een compleet aanbod aff. – handig om te vergelijken). Populaire merken zijn:

  • Bison
  • PINGI
  • Rubson
  • Absodry
  • HG

Er is zelfs een heuse TOP 10 vochtvreters (aff.).

Waarom niet alle vochtproblemen oplossen met een vochtvreter?

Het gebruik van een vochtvreter mag dan in principe een goede manier zijn om de luchtvochtigheid te verlagen, er blijven toch een aantal haken en ogen zitten aan deze methode. Het belangrijkste nadeel van een vochtvreter is dat deze alleen de gevolgen van het vochtprobleem aanpakt, en de oorzaken van de vochtoverlast buiten beschouwing laat. Met een vochtvreter doe je dus alleen aan symptoombestrijding, maar los je je vochtprobleem niet op. Door een deskundige vochtbestrijder in de arm te nemen, weet je zeker dat je ook op de langere termijn van je vochtoverlast verlost bent.

Toch kan een vochtvreter in bepaalde situaties prima uitkomst bieden, belangrijk is met welk doel je deze inzet. Bekijk hier het huidige aanbod > (aff.)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Alle reacties.
Reacties: Hoe werkt een vochtvreter?
  • 9 juli 2018

    Wij hebben vochtvreters van Washcat werken goed alleen in de zomer een laag ijs in de opvangbak hoe is dat mogelijk

    Vriendelijke groet

    W Smit

    Reply
  • 13 juni 2019

    Bedankt voor de uitleg en video over de vochtvreter. Ik heb zelf ook last van vocht in huis. Gelukkig niet in elke ruimte, maar wel in onze garage en kelder. Wellicht is dit een oplossing!

    Reply

Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *