Last van condensatie vocht in de slaapkamer?

Het kan zijn dat u in uw slaapkamer last heeft van condensatievocht, ook wel condensvocht genoemd. Dit herkent u aan waterdruppels op de ramen, of zelfs kleine plassen water onder aan het raam. Maar ook het loslaten van behang, het afbladeren van het schilderwerk en het ontstaan van ongewenste schimmelvlekken. Dit alles komt door een te kort aan verse lucht, dus een tekort aan goede ventilatie. Daardoor zal de luchtvochtigheid gaan stijgen, alles begint klammig aan te voelen en het vocht zal neerslaan op koude oppervlaktes. Ramen en buitenmuren/gevels zijn veelal koud en daar ontstaan dan meestal ook de eerste tekenen/symptomen van condensatievocht.

De slaapkamer is, naast een aantal andere ruimtes zoals de badkamers, keuken, zolder of berging, een plek waar condensatievocht vaak voorkomt. Een slaapkamer is gemiddeld beperkt in omvang en wanneer je daar verblijft en de ruimtes niet goed verwarmt, maar bovenal ventileert zal er condensvocht optreden. Dit is te vergelijken met een auto: ga maar eens in de auto zitten, alle luchtfilters dicht… na een paar minuten zullen de ramen beslaan door condensatievocht.

Condensatievocht is nadelig voor uw gezondheid maar ook voor uw woning/slaapkamer. Het condensvocht kan op lange termijn behoorlijke schade aanrichten. Kozijnrot, vochtige en beschimmelde muren die het stuc- en metselwerk aantasten, aantasting van behang- en schilderwerk, maar ook uw eigen gesteldheid!

Hoe voorkomt u condensatievocht in de slaapkamer?

Het is mogelijk om condensatievocht te voorkomen in uw slaapkamer. Het belangrijkste is om uw slaapkamer goed te ventileren. Er zijn verschillende ventilatiemogelijkheden: natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie. Plaats bijvoorbeeld een ventilatierooster, deze kunt u kwijt boven het glas, in het kozijn of in de gevel zelf. Ook mechanische ventilatie is een mogelijkheid, er bestaan een aantal energiezuinige systemen die vuile lucht af- en schone lucht aanvoeren. Verder zou u de slaapkamer ook kunnen gaan verwarmen waardoor de lucht droger zal worden en het condensvocht minder zal neerslaan. Echter: te droge lucht is ook weer niet goed. Ventilatie is dus de voornaamste oplossing.

Wilt u een alles-in-één oplossing voor uw slaapkamer, dan is misschien een airco unit misschien wel een hele slimme investering. Naast dat het een manier kan zijn op condensatievocht te voorkomen, kunt u hier zomerdag de ruimte mee verkoelen en winterdag verwarmen. Veel van deze units hebben meestal ook een extra  functie om vochtigheid uit de ruimte te halen.

Onderschat condensatievocht niet, vooral niet in de slaapkamer. Als u kijkt hoeveel tijd van uw leven u doorbrengt in de slaapkamer, dan is dit toch wel een heel belangrijke leefomgeving waar condensvocht niet thuis hoort. Ga hier dus verstandig mee om en schakel eventueel een professionele vochtbestrijder in. Zie ook: vochtbestrijder inschakelen

Alle reacties.
Reacties: Vocht in de slaapkamer
 • 21 januari 2017

  Heb een flatje vve heeft tig jaar geleden kunststifkozijnen laten plaatsen.
  Op zich goed maar zitten geen roosters in.
  dus ramen staan meer open als dicht maar met dit weer gaan ze in de nacht dicht.
  resultaat ramen zeiknat. Dus ventileer hele dag maar in de ochtend alles weer nat en met nat bedoel ik nat.
  als iemand een echte tip heeft.. dan graag

  Reply
 • 14 januari 2018

  Tijd voor een vochtvreter. Of juist een ventillatierooster. De laatste oplossing is zoals je zelf al aangeeft normaal.

  Ik heb aluminium kozijnen. Dat is vind ik een ramp in de slaapkamer. Er zit een laag kunststof overheen. Maar het probleem is dat aluminium behoorlijk goed warmte geleid. Desondanks heel goed dubbel glas wat erin zit. Het vocht condenseert danook op de kozijnen. Eromheem zitten nog hardhouten kozijnen. Die zouden kunnen gaan rotten natuurlijk.
  Op de muur zit zwarte schimmel die ik regelmatig wegboen. De muur is ook vochtig.

  Wat de oplossing is. Is met de deur van de slaapkamer open slapen en de verwarming uit of laag. Daarna in de ochtend ramen open en ventilleren. Zorg er ook voor dat de badkamerdeur gesloten blijft en daar het raam open gaat. Ook al heb je vloerverwarming en je warmteverlies krijgt.

  het is gewoonweg onmogelijk om en in een warme kamer te slapen en te willen dat er geen vocht condenseert op koude plekken.

  De enige mogelijkheid is om de lucht vochtigheidsgraad te reguleren door een klimaat controle apparaat. Climate control.
  Dan kun je de temperatuur en luchtvochtigheid zo instellen dat het gezond is voor het menselijk lichaam. 20,7 graden celsius en 40% luchtvochtigheid als ik het goed heb.

  Dat zijn de ideale omstandigheden. Daar stel je dan je climate control op in en klaar.

  Ik zou zeggen succes met uitzoeken van een geschikte praktische oplossing.

  Reply
 • 12 december 2018

  Ik probeer mijn slaapkamer altijd goed te ventileren. Overdag staat er altijd wel een raam open. Wellicht moet ik een airco aanschaffen zodat ik dit probleem aan kan pakken. Ik ga er binnenkort even een huren om het uit te testen!

  Reply

Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *