Ook zo heerlijk genieten van een ontspannend bad of een verkwikkende douche? Helaas is dat genieten van korte duur wanneer je vanuit je badcel aankijkt tegen vieze zwarte schimmelplekken, vochtvlekken, kringen en een roestige radiator. Ook kun je in de badkamer last krijgen van vieze, muffe geurtjes en loslatend verf- of stucwerk. De oorzaak is voor de hand liggend: vochtoverlast. 

Dat mensen juist in de badkamer last krijgen van vochtoverlast, is uiteraard niet verwonderlijk. Juist de badkamer is een van de meest natte ruimtes in het huis, dus een vochtprobleem is op zich voor de hand liggend. Dat neemt niet weg dat je geen last kunt krijgen met al dat vocht: er zijn verschillende problemen die worden veroorzaakt door vocht in de (bad)kamer. Wil je exact weten hoe vochtig jouw badkamer is? Met een hygrometer meet je het vochtgehalte eenvoudig. Is de vochtigheidsgraad hoger dan tussen de 40 en de 70%? Dan bevindt je badkamer zich in de gevarenzone!

Vochtoverlast in de badkamer bestrijden

Vochtoverlast in de badkamer bestrijden begint met een goede ventilatie. Er zijn twee manieren waarop je een ruimte kunt ventileren: de natuurlijke en de geautomatiseerde. Ventileren op natuurlijke wijze doe je door middel van ventilatieroosters of simpelweg het op een kiertje zetten van een raam. De badkamerdeur openzetten is een minder goede methode: je verspreidt er de vochtige lucht mee door de rest van je huis.

Geen mogelijkheid om een raampje open te zetten? Dan kan je kiezen voor geautomatiseerde ventilatie. De afvoer van de vochtige lucht vindt dan plaats via een elektrische ventilator. Deze hoef je niet volcontinu op de hoogste stand te zetten, maar alleen tijdens en vlak na het douchen. Het heeft echter alleen zin om een ventilator te installeren bij een goede luchtcirculatie: de afgezogen lucht moet immers ook weer worden aangevuld.

Schimmel in de badkamer aanpakken

Heb je last van schimmel in de badkamer? Alleen schoonmaken zal je niet helpen, aangezien er altijd sporen achterblijven van de schimmel. Na je boenpartij komt de schimmel dus net zo vrolijk weer terug. Je zal de schimmel dus moeten doden. Dit doe je met water met bleekwater of chloor in een plantenspuit. Ook zijn er speciale middelen te koop tegen schimmels, zoals HG schimmel-, vocht- en weerplekkenreiniger.

Geen reacties
Reacties: Vochtoverlast in de badkamer

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *