Er zijn verschillende soorten vochtproblemen, zoals doorslaand vocht, optrekkend vocht, condensatievocht of opstijgend vocht. Tevens kunnen er vochtproblemen zijn in de kruipruimte van het huis. Dit is de ruimte die zich onder een woning bevindt en meestal alleen toegankelijk is via een luik bij de voordeur en/of in de keuken. Ook in de kelder komen vaak vochtproblemen voor. De meeste mensen met vochtproblemen hebben last van doorslaand vocht.

Doorslaand vocht

Meestal treedt dit vocht op bij oudere huizen of huizen die schade hebben opgelopen aan de buitenmuren. De oorzaak van schade aan de buitenmuren kan heel divers zijn: een béétje klimplant (klimop bijvoorbeeld) kan al fikse schade aan een woning veroorzaken. Ook botsingen en scheurvorming zijn veelvoorkomende oorzaken van beschadigde buitenmuren. Feit is dat beschadigde muren vrijwel altijd de veroorzaker zijn van doorslaand vocht. Een stevige buitenmuur en goed voegwerk is dan ook van groot belang. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regen, hagel en sneeuw. Daarnaast is slagregen helemaal funest voor de buitenmuren van het pand. De neerslag slaat in op de gevel die geen bescherming meer biedt/nooit geboden heeft en waardoor het vocht binnendringt in de muur. Hierdoor ontstaat  er zowel schade aan de binnen- als aan de buitenmuur.

Het tegengaan van doorslaand vocht

Om doorslaand vocht tegen te gaan zijn er verschillende mogelijkheden. Een isolatiesysteem is één van die opties. Deze plaatst u aan de buitengevel, waarbij er een isolerende laag wordt aangebracht. Deze laag zorgt ervoor dat regen wordt afgeweerd. Een groot nadeel van een isolatiesysteem is echter dat u het regelmatig moet onderhouden, wat weer een aanslag is op de portemonnee.

Doorslaand vocht impregneren

Doorslaand vocht kunt u ook verhelpen door te impregneren. Dit is de meest effectieve mogelijkheid. Bij impregnatie, ook bekend als hydrofoberen, wordt de gevel eerst hersteld, waarna er een waterafstotende laag wordt aangebracht. Periodiek onderhoud is erg belangrijk: eens in de tien of vijftien jaar moet de gehele gevel opnieuw geïmpregneerd worden.

OFFERTE AANVRAGEN

Geen reacties
Reacties: Doorslaand vocht

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *