Heeft u in uw huis last van vochtproblemen, denk hier dan niet te licht over. Vochtoverlast kan namelijk grote gevolgen hebben, op diverse gebieden. Om te beginnen uiteraard het financiële gedeelte: van vochtoverlast schiet uw energienota snel de hoogte in. Verder heeft ook de kwaliteit van uw woning te lijden onder vochtoverlast: zo kan bijvoorbeeld doorslaand vocht ernstige beschadigen veroorzaken aan uw buitenmuur. Het tijdig inschakelen van een vochtbestrijder is dan ook belangrijk om grotere problemen in de toekomst te voorkomen. Dit is niet alleen beter voor uw portemonnee, maar ook voor uw gezondheid: vochtproblemen en gezondheid hebben alles met elkaar te maken.

Vochtoverlast kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Mensen die langere tijd in een vochtig huis verblijven, hebben ongeveer 25% méér gezondheidsproblemen dan mensen die een drogere woning hebben. Deze gezondheidsproblemen zijn vrij divers en variëren van neusverkoudheid tot astma en reuma. Hierbij moet worden vermeld dat de reuma niet zozeer veroorzaakt wordt door het vocht in huis, maar bestaande reumatische klachten worden wel significant verergerd. Hierdoor hebben mensen meer pijn en wordt het bewegen moeilijker.

Astma

Astma kan een direct gevolg zijn van het wonen in een vochtige woning. Astma kan namelijk veroorzaakt worden door huisstofmijt, een beestje dat zich het prettigst voelt bij een luchtvochtigheid van zo’n 45-55%. Hoe vochtiger het huis, hoe sneller de huisstofmijt zich vermenigvuldigt, met alle gevolgen van dien. Wilt u huisstofmijt effectief bestrijden, dan zult u de vochtoverlast in uw woning moeten aanpakken.

Eczeem

Heeft u last van eczeem, dan heeft u te maken met een ontstekingsreactie van de huid. Deze ontstekingsreactie kan veroorzaakt worden door diverse factoren, zoals schimmels en huisstofmijt. Schimmel en huisstofmijt gedijt goed in vochtige ruimtes. Heeft u in uw slaapkamer veel last van condensatievocht, dan kunt u een gezonde nachtrust wel vergeten: u slaapt immers in een broeinest van bacteriën en schimmels. Dit kan vroeg of laat z’n weerslag op uw gezondheid hebben.

Allergie voor zilvervisjes

Bent u allergisch voor zilvervisjes, dan kunt u last krijgen van diverse klachten, zoals bijvoorbeeld benauwdheid. Zilvervisjes zijn insecten die zich bevinden in vochtige, donkere hoekjes, zoals de ruimte achter keukenkastjes. Bent u allergisch voor deze insecten, dan ontwikkelt u symptomen die op astma lijken, zonder dat u astma heeft.

Geen reacties
Reacties: Vochtproblemen en uw gezondheid

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *