Mocht u in uw huis een kelder hebben, dan is de kans groot dat er hier vochtplekken aanwezig zijn. Laat u deze zitten, dan kan dit uiteindelijk leiden tot grote vochtproblemen. Aanpakken dus! Tegen het ontstaan en uitbreiden van vochtplekken kunt u overgaan tot kelderdichting. Maar wat houdt kelderdichting in, en hoe gaat u (of de vakman) te werk?

De eerste mogelijkheid is de injectiemethode. Met grote lekkages of spuitende lekken is dit de manier die het vaakst wordt toegepast. Een vakman zal eerst in de desbetreffende muur gaten boren. Vervolgens zal hij aan de hand van speciale machines in de geboorde gaten een mengsel aanbrengen van een aantal vloeistoffen. Het mengsel wordt vervolgens in de muur geperst. Mocht het vloeistof in aanraking komen met vocht, dan vormt het een gel die ervoor zorgt dat het vocht niet meer bij de muren kan komen.

Als het gaat om een nieuwbouwproject is er een andere manier om kelderdichting toe te passen. Ditzelfde gebeurde overigens als een kelder maar op een aantal plaatsen licht vochtig is. Het grote verschil tussen nieuwe en oude woningen is dat nieuwe woningen gevrijwaard blijven van afbraakwerk. Bij bestaande woningen – er is immers al in geleefd – is dit helaas niet het geval. Als eerste moet alle verf en dergelijke van de muur afgehaald worden, totdat de oorspronkelijke keldermuur weer zichtbaar is. Vervolgens wordt de oppervlakte volledig gereinigd, waarna deze wordt droog gefreesd. Tot slot wordt een soort vloeistof aangemaakt en aangebracht. Dit dunne laagje zorgt ervoor dat de oplosbare zouten worden omgezet in onoplosbare zouten. Op hetzelfde laagje wordt een hechtingslaag aangebracht, die vervolgens met een micromortel afgewerkt wordt. Nu kunt u uw muur weer betegelen of verven. Vochtbestrijding in de kelder is dus gemakkelijker voor elkaar gebracht dan u denkt.

Geen reacties
Reacties: Vochtbestrijding in de kelder

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *