Zeker in ons koude, natte Nederland zijn vochtproblemen aan de orde van de dag. Vochtoverlast kan zorgen voor problemen van de meest uiteenlopende aard: van was die niet goed (meer) droogt tot een flinke naheffing van de energiemaatschappij en van gezondheidsproblemen zoals astma en allergieën tot de aanwezigheid van schimmels en ongedierte. Soms is de oorzaak van vochtproblemen relatief gemakkelijk te vinden, zoals bij vochtoverlast na een lekkage. Helaas geldt dit niet in alle gevallen.

Zouten zorgen ervoor dat je muren niet goed kunnen drogen

Wil je gaan renoveren, behandel dan indien nodig ook meteen je muren tegen opstijgend vocht. Doe je dit niet, dan kunnen zouten uit de muren naar de muuroppervlakte komen, met alle gevolgen van dien. Deze zouten zorgen ervoor dat je muren niet goed kunnen drogen, vanwege hun hygroscopische eigenschappen. Hygroscopisch betekent vochtaantrekkend, en vooral nitraten en chloriden bevatten veel hygroscopische eigenschappen. Ze absorberen vocht uit de lucht en werken dus eigenlijk als een soort vochtvreters, alleen dan op plaatsen waar je dat niet wil.

Ook hout heeft veel hygroscopische eigenschappen. Zelfs hout dat niet wordt blootgesteld aan het weer, kan een vochtigheidsgehalte hebben dat oploopt tot 20 of zelfs 25%. Door de open structuur van hout beweegt het water gemakkelijk heen en weer. Naarmate het hout vochtiger wordt, zal het verder gaan uitzetten. Wanneer het vocht verdwijnt, krimpt het hout weer. Juist oudere huizen bevatten vaak veel houten elementen, zoals de dragende delen in de vloeren, de kozijnen, de houten balken waarop de begane grond rust, trappen, dakspanten… Hout is overal.

Geen reacties
Reacties: Vochtproblemen door zouten

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *