Naast doorslaand vocht kunt u ook te maken krijgen met opstijgend vocht. Dit wordt ook wel optrekkend vocht genoemd en komt vaak voor bij oudere gebouwen. Vaak wordt het euvel pas ontdekt tijdens renovatiewerkzaamheden. Opstijgend vocht kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals reuma. Ook is het een kweekvijver voor bacteriën. Signaleert u opstijgend vocht, dan is het zaak zo snel mogelijk actie te ondernemen. 

Opstijgend vocht in de kelder?

Veel mensen die een kelder hebben en vochtplekken ontdekken, zijn direct van mening dat ze te maken hebben met opstijgend vocht. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Ook lekkende keldermuren, buizen of rioleringen kunnen de oorzaak zijn van vochtproblemen. Vocht dat meteen opstijgt  herkent u echter meteen, doordat het meestal de gehele muur in beslag neemt (of een aanzienlijk gedeelte daarvan). Daarnaast is het vaak niet op één muur, maar op meerdere muren tegelijk zichtbaar. Het vocht is wit van kleur en ongeveer twee meter hoog. Overigens gaat het vaak om een horizontale lijn, dus niet om plekken en is het vocht in zowel de buiten- als de binnenmuren aanwezig.

Opstijgend vocht bestrijden

Het behandelen van opstijgend vocht is natuurlijk belangrijk. Het beste is dit te laten doen door een vakman, maar hoe gaat hij eigenlijk te werk? Opstijgend vocht wordt vaak behandeld met een moderne injectietechniek. Die techniek zorgt ervoor dat een milieuvriendelijk product (soort van hars) wordt gespoten in de muren die kampen met vocht. Mocht het vocht de muren intrekken, dan zorgt het product er voor dat het het water afstoot. Hierdoor heeft het dus geen kans meer om zichtbaar op de muur te worden. Het product heeft in het verleden al bewezen bijzonder trefzeker te zijn. Maar dit is niet de enige manier op opstijgend vocht tegen te gaan. Zo kunt u er ook voor kiezen om op een drastischer manier het vocht te bestrijden, namelijk door de verschillende lagen die als muurbedekking dienen, te laten afbreken. Vervolgens wordt een nieuwe waterdichte laag aangebracht op de muur.

Geen reacties
Reacties: Opstijgend vocht bestrijden

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *