Water is belangrijk voor alles wat leeft. Maar wanneer er sprake is van vochtoverlast in onze woningen, doet het aanwezige water meer kwaad dan goed. De gevolgen van vochtoverlast kunnen zeer divers van aard zijn en variëren van astma, eczeem en allergieën tot ongedierte en grote schade aan uw woning. Het belang van goede en vakkundige vochtbestrijding mag dus zeker niet worden onderschat. Maar hoe ontstaat vochtoverlast nu eigenlijk? Vochtoverlast kan ontstaan door diverse factoren. In sommige gevallen zijn de oorzaken gemakkelijk aan te pakken, bijvoorbeeld wanneer de vochtoverlast veroorzaakt wordt door gebrekkige ventilatie. Maar wanneer het vocht te wijten is aan problemen met het grondwater, wordt het wat moeilijker om voor een pasklare oplossing te zorgen.

Hoe kan grondwater voor problemen zorgen?

Als er ergens in Nederland een huis gebouwd wordt, wordt er allereerst een gat gegraven om de fundering in te storten. Dit gat werkt op een bepaalde manier als een spons op het water dat in de grond zit. Deze sponswerking wordt groter naarmate de kruipruimte dieper is. Daarom moeten de muren die in de grond staan of minder dan 30 centimeter daarboven, bestaan uit waterdichte stenen. Is dit niet het geval, dan krijgt u te maken met vochtoverlast. U kunt deze overlast bestrijden door de muren te laten impregneren, zodat ze alsnog waterdicht worden. Ook zelf kunt u uw steentje bijdragen, door ervoor te zorgen dat uw tuin of terras zó wordt aangelegd dat het water van het huis afstroomt, in plaats van ernaartoe.

Grondwaterproblemen: te diepe kruipruimte?

Een kruipruimte heet niet voor niets een kruipruimte. U hoeft er geen uitgebreid feest in te kunnen geven, u hoeft er zelfs niet half rechtop in te kunnen staan. Is uw kruipruimte dieper dan 50 centimeter en heeft u last van vochtoverlast, dan kunt u dit bestrijden door de kruipruimte deels op te vullen met goed doorlatend materiaal. Hierdoor zal het grondwater minder goed kunnen optrekken. Schelpen zijn hiervoor zeer geschikt.

Geen reacties
Reacties: Grondwaterproblemen

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *