Heb je eenmaal last van vocht in huis, dan is snelle en deskundige behandeling noodzakelijk. Vocht in huis brengt namelijk diverse nadelen met zich mee, waaronder een sterke stijging van de energienota, het risico op schimmels en ongedierte en de kans op aantasting van het materiaal. Er zijn verschillende vormen van vochtoverlast, waaronder doorslaand vocht, condensatievocht en opstijgend vocht. Opstijgend vocht is ook wel bekend onder de noemer ‘optrekkend vocht’ en wordt vaak vooral gezien bij oudere gebouwen. Dit komt omdat men vroeger niet (goed) bekend was met het gebruik van vochtwerende membranen in de muren. Ontbreken deze membranen, dan is de kans stukken groter dat je vroeg of laat met opstijgend vocht wordt geconfronteerd. En dan?
Optrekkend vocht behandelen is geen sinecure. De meeste mensen kiezen er dan ook voor om het vochtprobleem pas te laten behandelen wanneer zij hun huis toch al grondig willen laten renoveren. Het is verstandig om het vochtprobleem dan wel aan te pakken direct bij het begin van de renovatie, omdat de droogtijd van de muren best lang is.

Het opstijgend vocht blokkeren

Eén van de manieren om vochtproblemen aan te pakken, is door het opstijgend vocht te blokkeren. Dit blokkeren wordt gedaan boven het afgewerkt buitenniveau en boven het niveau van de afwerking van de binnenvloer. Bestaat er een groot verschil tussen de niveaus binnen- en buitenshuis, dan moet er ook een verticaal scherm worden geplaatst om het vocht te blokkeren.

Hoe wordt het dichtingsmembraan geplaatst

Er zijn verschillende methodes waarop een dichtingsmembraan geplaatst kan worden. Zo wordt bij soepeler folies het membraan geplaatst door een sleuf te maken onderaan het metselwerk. Via deze sleuf wordt het membraan vervolgens geplaatst over de gehele dikte en lengte van de muur. Zit het membraan eenmaal op z’n plek, dan wordt de sleuf gedicht met snelhardende mortel.

Bij stijver materiaal is het niet mogelijk om met stapsgewijze schermen te werken. In dat geval wordt een uitgezaagde sleuf onmiddellijk voorzien van een continu scherm en afgedicht met mortel.

Geen reacties
Reacties: Opstijgend vocht blokkeren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *